Sensommertur til Kongenshus-Fredriks Kirke og Grønhøj Kro

Sensommertur til Kongenshus-Fredriks Kirke og Grønhøj Kro

Den 10. september 2014 kørte vi i vore egne biler fra Rømersvej kl. 10. Det var et ganske dejligt vejr, solen skinnede, og der var næsten ingen vind, men der føltes dog en kølig brise.

Vi kørte først direkte til Kongenshus Mindepark, som er et 13 km2 stort hedareal, der blev indviet til mindepark d. 10. juni 1953. Her gik vi en tur ned ad vejen med de forskellige herredssten og sognesten med navne på 1200 personer, der har gjort sig bemærkede i forbindelse med opdyrk-ningen af den jyske hede. På de fleste af herredsstenene, var der et digt. der havde tilknytning til heden, og flere var også meget flot udsmykket.

Der er for nylig lavet et udsigtstårn, hvorfra vi i 6 m. højde har en meget fin udsigt over området. Her er elevator, så alle havde mulighed for at komme derop.

Ved siden af var der et overdækket areal med borde og bænke, men på grund af den kølige vind, som kom fra den forkerte side, valgte vi at flytte uden for med vore madpakker. Her fandt vi læ og solens varmende stråler.

Efter at vi således havde fået sulten stillet, kørte vi videre til Frederiks Kirke. Her blev vi modtaget af den unge præst Andreas E. Hansen.

Kirken lod kongen i 1766 bygge til de tyske kolonister ”kartoffeltyskerne”, der fra 1759 kom til Danmark og bosatte sig på den jyske hede. Vi gik først hen til mindestenen for de tyske kolonister med mange af de specielt klingende navne, som er almindelig kendt på egnen. Herefter gik vi ind i kirken, hvor præsten gav os en uddybende beretning om disse folks vilkår på Alheden. Det var også kolonistene der skabte de to små landsbyer Havredal og Grønhøj.

Kirken er enkelt indrettet. Altertavlen er i barokstil. Den blev i 2003 forgyldt og der blev indsat et nyt maleri lavet af kunstneren Maja Lisa Engelhardt, som også har tegnet tæppet mellem alteret og knæfaldet. På sidevæggene hænger to billeder, der tidligere været på altertavlen.

Efter som kartoffeltyskerne havde skabt Grønhøj, var det jo meget naturligt at fortsætte til Kroen i Grønhøj, som har været i familiens eje gennem 5 generationer. Her fik vi så vores eftermiddags-kaffe. Det blev en ganske spændende oplevelse med kroens hjemmebagte kringle og lagkage. Kringlen er lavet efter en opskrift fra nuværende ejer Greger Laigaards oldemor og smagte helt fantastisk. Som afslutning på kaffebordet optrådte Gregers Laigaard med sang og musik og fortalte om kroens og familiens historie. Han talte også om hvordan han fik interesse for Morten Korch, og derfor skabte Danmarks eneste Morten Korch-museum i kroens staldbygninger. Her findes også en afdeling med alle mulige gamle ting fra tidligere tid.

Ved siden af Kroen er der en beskeden træbygning, som indeholder et lille museum for kartoffel-tyskerne, som også er værd at besøge.

Herefter vendte vi tilbage til Ikast, en rigtig god oplevelse rigere.

Immanuel

Se flere billeder i Galleriet.